Bezienswaardigheden in Zeeland

Zeeland heeft veel meer te bieden dan alleen zijn stranden. Zo zijn er door heel de provincie prachtige musea te vinden die je alles vertellen over het rijke Zeeuwse verleden en het gevecht met het water. Er zijn in Zeeland een aantal kleine pretparken, speeltuinen en overdekte zwemparadijzen. Er worden in Zeeland elk jaar meerdere grote en kleine festivals gehouden die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Dus kijk eens verder dan de stranden als je een bezoek aan Zeeland brengt en breng eens een bezoek aan één van de vele bezienswaardigheden. In de onderstaande lijst staan enkele van de bekendste en populairste bezienswaardigheden van Zeeland.



Neeltje Jans en de deltawerken

Neeltje Jans is het voormalige werkeiland van de deltawerken en is onderdeel van de gelijknamige werken en de Oosterscheldekering. De deltawerken zijn het Zeeuwse antwoord op de overstromingen van 1953. Op Neeltje Jans is tegenwoordig het Deltapark Neeltje Jans gevestigd. In dit thematische pretpark zijn tal van attracties te vinden. Zo zijn er een grote waterspeelplaats en een orkaanmachine. Er leven op het park enkele zeehonden waarmee shows worden gegeven. Het Deltapark Neeltje Jans is van oorsprong een educatiecentrum over de Deltawerken. Op het eiland staat pijler 66. Deze extra pijler voor de Oosterscheldekering werd gemaakt voor het geval er tijdens de bouw van de kering een pijler zou scheuren. Pijler 66 is tegenwoordig in gebruik als klimmuur.

Het Arsenaal

Op het Arsenaalsplein bij de vissershaven van Vlissingen staat het Arsenaal. In het Arsenaal bevindt zich de grootste piratenspeeltuin van Nederland. ook zijn er een aantal aquaria te bewonderen. De piratenspeeltuin is in verschillende onderdelen verdeeld op verschillende verdiepingen. Zo is er een ‘schelpenschatkamer’, een ‘pirates adventure’ en een ‘speeleiland’ . Bij de expositie Schuimers & Schavuiten leer je alles over de leefgewoontes van de piraten. Tijdens deze expositie kom je enkele van de beruchtste piraten aller tijden tegen.
In het Arsenaal staat ook het skelet van een potvis. Deze potvis is jaren geleden aangespoeld op Ameland en verhuisd naar het Arsenaal. De verschillende aquaria hebben allemaal een ander thema. Zo is er een tropisch aquarium en een aquarium met piranha’s te vinden. De echte waaghalzen kunnen het ‘kaaimaneiland’ bezoeken. Je staat dan in een soort van luchtbel heel dicht bij de bewoners van dit aquarium. In de oceaantank kom je de grootste en gevaarlijkste vissen uit de oceaan tegen.
Hoog boven het Arsenaal torent het kraaiennest uit. Vanuit het kraaiennest heb je een prachtig uitzicht over de Noordzee en Vlissingen. Het kraaiennest dient tevens als trouwlocatie.

Mossel- en oesterkwekerijen in Yerseke

De mosselen uit de Oosterschelde staan wereldwijd bekend als de lekkerste mosselen. Tijdens het mosselseizoen, dat duurt van half juli tot begin april, kun je hier bij de VVV in groepsverband een rondleiding krijgen bij één van de mosselverwerkende bedrijven in Yerseke. Dit kan eventueel gecombineerd worden met een rondvaart langs de mosselbanken. Een bezoek aan Yerseke is pas compleet als je de mossel hier gegeten hebt.
Voordat de mosselen de belangrijkste inkomensbron van Yerseke werden, waren de oesters en de oesterputten van groot economisch belang voor het dorp. De eerste oesterputten werden er in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd. Bijna alle oesters die in Nederland gekweekt worden komen uit Yerseke. Onder begeleiding zijn de oesterputten het gehele jaar te bezoeken. Tijdens een bezoek aan de oesterputten kan er natuurlijk even geproefd worden.

Concert at Sea

Geen band zo Zeeuws als BLØF! Met nummers als “Hier aan de kust” en “Dansen aan zee” heeft de band meerdere odes aan het prachtige Zeeuwse landschap gemaakt. In 2003 gaf de band een gratis concert op de Brouwersdam om zijn publiek te bedanken. Dit was de voorzet voor de eerste Concert at Sea die op 8 juli 2006 gehouden werd. Deze editie was een doorslaand succes en trok ongeveer 60.000 bezoekers. Hiermee is Concert at Sea het grootste betaalde evenement ooit, gehouden in Zeeland. Tijdens de eerste editie traden naast BLØF ook Ilse DeLange, Racoon en Novastar op. Vanaf de derde editie in 2009 worden er op de vrijdag voor het festival al enkele optredens gegeven. Dit om de verkeersdruk richting de Brouwersdam op de zaterdag wat te verlichten. Sindsdien is Concert At Sea uitgegroeid tot een tweedaags festival. In de loop der jaren hebben alle grote Nederlandse artiesten al op het festival gespeeld en hebben ook enkele grote buitenlandse namen op de Brouwersdam gestaan. In 2011 kwamen de organisatoren voor een moeilijke beslissing te staan. Het hele zaterdagprogramma werd door het slechte weer afgelast. In het weekend van Concert at Sea worden de wegen richting de Brouwersdam op Schouwen-Duiveland overspoeld door verkeer. Het vinden van een goede parkeerplaats is dan zo goed als onmogelijk. Degene die geen camping geboekt hebben of ergens anders inde buurt slapen zijn vaak uren onderweg om Zeeland weer uit te komen.



De boulevard van Vlissingen

De boulevard van Vlissingen behoort tot de mooiste boulevards van Nederland. De boulevard is ongeveer twee kilometer lang en is onderverdeeld in drie delen. Al deze delen zijn vernoemd naar een oude zeeheld. Het eerste deel van de Boulevard dat vernoemd is naar Michiel de Ruijter loopt van het standbeeld van Michiel de Ruijter tot aan de gevangenentoren. Hier begint de Bankertboulevard die loopt tot aan de Sardijntoren. Hier neemt de Everstenboulevard het over. De boulevard loopt door tot aan het Wooldhuis. Vanaf de boulevard heb je een prachtig zicht op de Noordzee en de vele grote schepen die hier richting de haven van Vlissingen varen. Bij geen enkele andere stad komen de zeeschepen zo dicht langs het strand en de boulevard.
Tussen de Evertsenboulevard en de Noordzee in ligt het Badstrand dat door sommigen ook wel het Boulevardstrand genoemd wordt. De schepen die langs het strand varen kunnen voor hoge golven zorgen. Aan de boulevard liggen meerdere horecagelegenheden. Ook zijn er een aantal hotels te vinden. Op de boulevard staat het kunstwerk “Wereld Windorgel Vlissingen”. Dit is het enige nog permanent werkende windorgel van Nederland. Het bekendste kunstwerk wat op de Boulevard van Vlissingen te vinden is echter het standbeeld van Michiel de Ruijter. Dit beeld stamt uit de tweede helft van de negentiende eeuw en is recentelijk geheel gerestaureerd.
Ieder jaar wordt er op de boulevard een grote nachtbraderie gehouden.

Het Veerse Meer

Het Veerse Meer is een kunstmatig brakwatermeer dat ontstaan is naar aanleiding van de Deltawerken. Het meer is ontstaan door de plaatsing van de Veerse Gatdam in het Veerse Gat. Het Veerse Meer is 22 kilometer lang en op sommige plaatsen slechts 150 meter breed. Er liggen in totaal 13 eilanden in het meer. Het Veerse Meer is erg populair bij watersporters. Er zijn hier verschillende jachthavens te vinden en bij het natuurgebied De Piet is een kanohaven.
Het meer is erg populair bij vissers. Er worden ieder jaar meer dan 10.000 regenboogforellen en beekforellen uitgezet die bedoeld zijn voor de sportvisserij. De zilveren Schor en het Aardbeieneiland zijn populaire duikplaatsen in het meer. Op veel plaatsen in het Veerse Meer is het toegestaan om te waterskiën, wie niet over een boot beschikt kan dit proberen bij de kabelskibaan.
De bekendste plaatsen in de buurt van het Veerse Meer zijn Kortgene, Kamperland, Veere en Wolphaartsdijk. In de buurt van Vrouwenpolder vind je het Veersemeerstrand.

Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum is in 2001 geopend in één van de caissons die gebruikt werden om de gaten in de dijk te dichten na de ramp. In 2009 werd het museum na een grootscheepse verbouwing en een forse uitbreiding heropend. Het museum bestaat nu uit vier caissons die allemaal een ander thema van de ramp vertellen. Het Watersnoodmuseum ligt niet ver van het stadje Zierikzee op het eiland Schouwen-Duiveland bij de plaats Ouwerkerk.
Het museum geeft je een goed beeld van de impact van de ramp en de gevolgen ervan. Ook wordt er verteld over de maatregelen die nodig waren om herhaling een dergelijke ramp te voorkomen. De eerste drie caissons gaan over de feiten, de emoties en de wederopbouw. In het vierde caisson staat de toekomst van Zeeland en de rest van Nederland centraal. Het Watersnoodmuseum is met meer dan 60.000 bezoekers per jaar het best bezochte museum van Zeeland.

De mountainbikeroute bij Burgh-Haamstede

In de duinen bij Burgh-Haamstede in het grootste bos van Zeeland ligt de bijna negen kilometer lange mountainbikeroute van Burgh-Haamstede. Ook wel bekend onder de naam ‘Boswachterij Westerschouwen’. Deze mountainbikeroute staat al jaren in de top tien van mooiste routes van Nederland. Het is een bijzonder zware route waar de ongetrainde fietser met regelmaat van zijn fiets zal moeten stappen. Het overgrote deel van de route rijd je over een smalle singeltrackroute met daarin korte felle klimmetjes en steile afdalingen. Op de meest afgesleten delen van de route zijn matten geplaatst om het klimmen wat ter vergemakkelijken. De moeilijkheidsgraad van de route is erg afhankelijk van de tijd van het jaar en de hoeveelheid neerslag. Tijdens lange periodes met droogte verzand het pad en is de route op zijn zwaarst.
De route is vrij gemakkelijk te bereiken en bij het begin van de route is een groot parkeerterrein. Let wel op, want hier is het betaald parkeren.

Film by the Sea

Film by the Sea is één van de grootste filmfestivals in Nederland en wordt elk jaar sinds 1999 in september in Vlissingen gehouden. Film by the Sea maakt de koppeling tussen film en literatuur. Er worden elk jaar meerdere boekverfilmingen vertoond. Voor de beste film is er de Dioraphte Film- en Literatuuraward. Het filmfestival heeft meerdere malen Scheveningen als tweede locatie gebruikt. Tegenwoordig is dat Terneuzen. Het festival trekt ieder jaar bijna 50.000 filmliefhebbers naar de stad.
Veel grote acteurs en regisseurs hebben het festival inmiddels bezocht. De bioscoop van Vlissingen wordt met regelmaat gebruikt bij grote filmpremières.



Mini Mundi

Mini Mundi is een klein familiepark aan de rand van Middelburg. Het vroegere Miniatuur Walcheren is tegenwoordig onderdeel van dit park. Naast de vele kleine Zeeuwse gebouwen zijn hier meerdere attracties te vinden. Zo zijn er een familie-achtbaan, een schommelschuit en een grote binnenspeeltuin te vinden. Door het park heen rijdt de “Mini Mundi express” die langs de verschillende hoogtepunten van het park rijdt.
Het vroegere Miniatuur Walcheren herbergt onder andere het oude centrum van Middelburg, de Boulevard van Vlissingen en de klokken van Arnemuiden. Het park is zo goed als het gehele jaar geopend van 10:00 tot 19:00 en op woensdag van 12:00 tot 19:00.

Mosselen eten in Philippine

Is Yerseke de belangrijkste stad in Zeeland voor de mosselvangst; zo is Philippine de belangrijkste plaats in Zeeland en misschien wel ter wereld om je mosselen te eten. In dit dorp waar minder dan 2.200 mensen wonen zijn meer dan 800 restaurantstoelen. Het dorp staat bekend als de mosselstad van Nederland. Dit stamt uit de periode dat Philippine nog een open verbinding had met de Westerschelde en de Noordzee. Tijdens het mosselseizoen komen er hier busladingen met mensen die de typische mosselen á la Philippine komen eten. Dit zijn gekookte mosselen met kruiden, groente en witte wijn.
Ieder jaar worden hier in het laatste weekend van augustus de mosselfeesten gehouden. Deze feesten worden gehouden op het marktplein van Philippine waar ook het standbeeld “de Mossel” staat.

Verdronken Land van Saeftinghe

Het verdronken land van Saeftinghe is een natuurgebied dat in het grensgebied van Nederland en België ligt, op de linkeroever van de Westerschelde. Het natuurgebied is een staatnatuurgebied dat beheerd wordt door de stichting “Het Zeeuwse Landschap”. In het gebied komt een bijzonder scala aan vogels en planten voor. Om deze reden is het ook opgenomen de lijst met Important Bird Areas van Birdlife International.
De stichting “Het Zeeuwse Landschap” organiseert regelmatig wandelingen door het gebied en er zijn ook twee wandelroutes door het gebied uitgezet. Het gebied werd vroeger begraasd door schapen , maar hier worden tegenwoordig runderen voor gebruikt. Als de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen en de Prosperpolder in België doorgaat, wordt het Gebied van het Verdronken land van Saeftinghe met 500 hectare vergroot. De dorpjes die vroeger in dit gebied lagen komen door het wassende water met regelmaat bloot te liggen.



Het Zwin

Het Zwin is het Nederlandse deel van het Natuurpark Zwin dat de zeearm Zwin en Provinciaal Natuurpark en België omvat. De zeearm Zwin diende vroeger als de verbinding tussen de Belgische stad Brugge en de Noordzee. In de loop der eeuwen is deze zeearm door verzanding onbruikbaar geworden. Achter de duinen van het Zwin bevindt zich een groot schorrengebied waar zeekraal en lamsoor voorkomen.
In het Belgische deel van het Zwin is er een educatief vogelpark te vinden. Hier leven onder andere ooievaars en aalscholvers. Het beheer van Het Nederlandse deel is in handen van de stichting Het Zeeuwse Landschap. De stranden, de geulmonding en de strandvlakten zijn vrij toegankelijk. De Schorren zijn dat niet, maar hier kun je iedere donderdag in juli en augustus een rondleiding krijgen.

Stoomtrein Goes-Borsele

Deze toeristische stoomtrein reist tussen Goes en Hoedekenskerke. De elektrische trein rijdt één station verder tot in Baarland. Het oorspronkelijke idee om de trein tot Borsele te laten rijden strandde omdat het laatste stuk van de spoor afgekeurd werd. Tijdens deze nostalgische rit word je in prachtige gerestaureerde wagons door de zak van Zuid-Beveland gereden. Je kunt je rit in drie verschillende klassen nemen. Als voor de eerste klas kiest kun je tussen het pluche genieten van het uitzicht. Wie de derde klasse aandurft zal op een houten bankje iedere oneffenheid van de rit voelen. De afstand die tijdens de rit wordt overbrugd is ongeveer elf kilometer. Het is mogelijk om je fiets mee te nemen in de trein zodat je ervoor kan kiezen om de terugweg op de fiets te doen. In de zomermaanden rijdt de trein elke dag van de week, behalve op zaterdag. In het voor- en najaar rijdt de trein op verschillende dagen. De precieze data hiervan vind je op de website van de SGB.