In Zeeland zijn een aantal prachtige steden en vele pittoreske dorpjes te vinden. De grootste, mooiste en bekendste staan op deze pagina. Blijf tijdens een vakantie in Zeeland niet alleen hangen op de prachtige Zeeuwse stranden. Bezoek eens een middeleeuws dorp of één van de prachtige steden in deze provincie. Je vindt op deze pagina lang niet alle plaatsen in Zeeland, maar wel de in onze ogen populairste en grootste plaatsen van de Zeeuwse Eilanden.
Elke plaats in Zeeland heeft zijn eigen karakter en verleden, maar bij alle plaatsen spelen het water en de zee een belangrijke rol. Echt grote steden zul je niet vinden in Zeeland. In de hele provincie wonen minder mensen dan in Den Haag. Middelburg is de hoofdstad van de provincie en met net iets meer dan 40.000 inwoners de grootste stad van Zeeland.
Dorpen en steden in Zeeland
Middelburg
Middelburg is de hoofdstad en grootste stad van Zeeland. De stad ligt op het voormalige eiland Walcheren. Het is een oude stad die in de negende eeuw is ontstaan. In Middelburg is nog veel terug te vinden van de lange geschiedenis van de stad. Het Stadhuis, de Abdij, de Kloveniersdoelen en de Lange Jan zijn hier mooie voorbeelden van. In totaal telt Middelburg ruim 1.100 rijksmonumenten waarmee het in de Nederlandse top tien staat.
Het gezellige oude centrum van de stad is ideaal om een dagje te gaan shoppen en daarna wat te gaan drinken in één van de vele kroegjes. In de stad vind je het Zeeuws museum en het familiepretpark Mini Mundi dat vroeger bekend stond onder de naam miniatuur Walcheren. Elke donderdag vindt hier de grootste markt van Zeeland plaats. Omdat er door de eeuwen heen niet veel veranderd is in het centrum van de stad, zijn hier meerdere kleine gezellige pleintjes te vinden.
Vlissingen
Vlissingen is een grote stad gelegen op het Zeeuwse eiland Walcheren aan de Noordzee en de Schelde. Vlissingen is een oude stad die door zijn strategische ligging een belangrijke rol heeft gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. In de loop der eeuwen is Vlissingen in Spaanse, Franse en Engelse handen geweest. Vlissingen is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming in Zeeland. Vooral de Boulevard van Vlissingen, met hierop het standbeeld van Michiel de Ruyter, trekt ieder jaar veel toeristen naar de stad. Onderaan de boulevard ligt het populairste strand van de stad; het Badstrand. In Vlissingen vind je meerdere bezienswaardigheden zoals het Zeeuws maritiem muZeeum, het Arsenaal, de reptielenzoo Iguana en het windorgel van Vlissingen.
De haven van Vlissingen behoort tot de vijf grootste havens van Nederland en is één van de belangrijkste werkgevers van de stad. De haven is tegenwoordig gefuseerd met de haven van Terneuzen en staat nu bekend onder de naam Haven van Zeeland. Elk jaar wordt in Vlissingen het filmfestival “Film by the Sea” georganiseerd. Hier komen bijna 50.000 bezoekers op af.
Goes
De stad Goes ligt in het centrale deel van Zeeland op het westelijke deel van het schiereiland Zuid-Beveland. Goes is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente waar nog enkele kleinere plaatsen onder vallen. Goes is een oude stad die al in het begin van de vijftiende eeuw zijn stadsrechten kreeg. Het oude stadhuis van Goes en de ‘Maria Magdalenakerk’ stammen gedeeltelijk uit deze periode. In deze periode had de stad nog een open verbinding met de zee. Tegenwoordig wordt de jachthaven van de stad door middel van een kanaal verbonden met de Oosterschelde.
De stad is nu erg in trek als winkelstad. Vooral het gebied in de buurt van de Grote Markt is er erg populair. In de zomermaanden rijdt er op gezette dagen en tijden een stoomtrein tussen Goes en Borssele. Aan de rand van de stad Goes liggen de Zeelandhallen, de grootste evenementenhallen van Zeeland.
Zierikzee
Zierikzee is een kleine oude stad op het eiland Schouwen-Duiveland en de hoofdstad van de gelijknamige gemeente. De oorsprong van de stad gaat terug naar de middeleeuwen. Zierikzee kreeg zijn stadsrechten al in het begin van de dertiende eeuw. Zierikzee, met zijn vele prachtige oude gebouwen en poorten, staat wel bekend als een museumstad. Het bekendste monument van het stadje is de Sint-Lievensmonstertoren die uit het de dertiende eeuw stamt. In het oude stadhuis van Zierikzee is tegenwoordig een museum gevestigd waarin de geschiedenis van de stad wordt verteld. Op de toren van het stadhuis staat de zeegod Neptunus afgebeeld. De drie overgebleven stadspoorten van de stad zijn alle drie nog in een perfecte staat. In de Zuidhavenpoort hangt het voormalige carillon van het stadhuis wat het oudste carillon van Nederland is. Bij het stadje ligt de Zeelandbrug die Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland verbindt. Deze brug is lange tijd de langste brug van Europa geweest.
Bruinisse
Bruinisse is een klein gezellig dorp dat elk jaar wordt overspoeld door toeristen. Van oudsher leefden de inwoners hier voornamelijk van de mosselkwekerij en de visvangst. Sinds de komst van de Grevelingendam en het recreatiepark Aquadelta is hier het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. In het dorp zijn twee musea te vinden die gewijd zijn aan de mosselvangst. Tijdens de visserijdagen wordt de start van het mosselseizoen hier nog steeds uitbundig gevierd.
Bruinisse is voornamelijk door zijn gunstige ligging aan het water een populaire toeristische bestemming. Vanuit één van de twee havens van het dorpje vaar je zo via het Mastgat de Oosterschelde of de Grevelingen op. Het recreatiepark Aquadelta is bijna net zo groot als Bruinisse zelf. Op het terrein van het park zijn onder andere een zwembad, een winkel, een bowlingbaan en een midgetgolfbaan te vinden. De jachthaven van Bruinisse behoort tot de grootste jachthavens van Nederland.
Renesse
Renesse is één van de populairste vakantiebestemmingen in Zeeland. Renesse is al sinds het begin van de twintigste eeuw een drukbezochte badplaats. In de zomermaanden is het hier zo druk dat aan de rand van het dorp meerdere grote parkeerplaatsen zijn ontstaan. Vanaf deze parkeerplaatsen wordt je met de bus naar één van de stranden in de buurt van het dorp of naar Renesse zelf gebracht. Het dorp zelf is zoals elk toeristisch dorp aan de kust van Nederland volgepropt met souvenir- en kledingwinkels met daartussen de bijbehorende friettenten en ijssalons. In totaal is er in de buurt van Renesse zeventien kilometer aan zandstrand te vinden. De prachtige stranden van Renesse zijn bekroond met een blauwe vlag. Dit is een eco-label voor de schoonste stranden van Europa.
Net buiten het dorp ligt het Slot Moermond waar tegenwoordig een restaurant en congrescentrum is gevestigd. de oudste delen van dit slot stammen uit het begin van de dertiende eeuw.
Burgh-Haamstede
Burgh-Haamstede is na Renesse de populairste toeristische plaats van het eiland Schouwen-Duiveland. Het bestaat uit twee delen. Het dorp Burgh en het dorp Haamstede. De inwoners van de twee dorpen willen niets weten van de samenvoeging. Het dorp is bij de meeste mensen bekend om zijn vuurtoren die vroeger op het briefje van 250 gulden stond. Net buiten de dorpen zijn er meerdere vakantieparken te vinden. Dit zorgt ervoor dat het inwonersaantal van Burgh-Haamstede in de zomermaanden meer dan verdriedubbeld. De meeste toeristen komen hier voor de prachtige stranden die in de buurt van de dorpen liggen.
Bij Burgh-Haamstede ligt één van de mooiste mountainbikeroutes van Nederland. Dit mountainbikeparcours is slechts negen kilometer lang maar is behoorlijk zwaar.
De geschiedenis van Burgh-Haamstede hangt voornamelijk samen met slot Haamstede. De oudste delen van dit slot stammen uit de dertiende eeuw. Na een grondige restauratie in de vorige eeuw kan dit slot in de zomermaanden op bepaalde dagen bezocht worden.
Veere
Veere is een oude Zeeuwse stad op het eiland Walcheren aan het Veerse meer en het kanaal van Walcheren. Veere is ergens in de twaalfde of dertiende eeuw ontstaan maar kende zijn grote economische groei in de zestiende eeuw. Toen werd de stad als stapelplaats voor Schotse wol gebruikt. In deze periode was ongeveer tien procent van de inwoners van de stad Schots. Een herinnering aan deze periode zijn de Schotse Huizen aan de kaai. In deze huizen is tegenwoordig een museum en een restaurant gevestigd. Het oude stadhuis van Veere stamt uit de vijftiende eeuw en heeft een carillon uit de zestiende eeuw. Een andere bezienswaardigheid van de stad is de Grote kerk. Met de bouw van deze laatgotische kerk werd gestart aan het einde van de vijftiende eeuw.
Dankzij het Veerse meer is Veere een populaire toeristische plaats in Zeeland. Veel mensen die een dagje aan het varen zijn op het Veerse meer leggen hier aan om een hapje te eten en wat te drinken. De meeste cafés en restaurants bevinden zich op de markt van Veere.
Domburg
Domburg is een kleine maar erg populaire badplaats op het voormalige eiland Walcheren in de gemeente Veere. Het is één van de oudste en populairste badplaatsen van Nederland. Al in de zevende eeuw na Christus werd de omgeving van Domburg bewoond. Het is sinds de zeventiende eeuw dat het dorp in gebruik is als badplaats. In deze periode lieten de rijkere inwoners van Middelburg hier zomerverblijven bouwen. Het duurde echter nog tot de negentiende eeuw toen met de komst van de spoorlijn Vlissingen-Roosendaal het badtoerisme hier een vlucht nam. In het begin van de twintigste eeuw was het dorp een geliefde plaats bij kunstenaars. Zij kwamen hier naartoe voor het bijzondere Zeeuwse licht. De bekendste kunstenaars die hier naartoe kwamen waren Jan Toorop en Piet Mondriaan.
Tegenwoordig is Domburg een drukke badplaats aan de Zeeuwse kust. In de zomermaanden liggen de stranden hier vol met toeristen uit het binnen- en buitenland. In het dorpje zelf bevinden zich meerdere horecagelegenheden en winkels.
Terneuzen
Terneuzen is een kleine stad in het oostelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Terneuzen is de grootste gemeente van Zeeland. Onder deze gemeente vallen onder andere de plaatsen Axel, Sas van Gent en Hoek en Zaamslag. Terneuzen staat bekend als de stad van de Vliegende Hollander. Volgens de legende van “Vliegende Hollander” zou dit spookschip hier vertrokken zijn om tot het einde der dagen over de zeeën te dwalen. In Terneuzen is een beeld aan dit schip gewijd. Terneuzen vervult tegenwoordig een belangrijke regiofunctie. In de stad zijn een bioscoop, een skihal en twee overdekte zwembaden te vinden. In de stad staat tevens het enige grote ziekenhuis van heel Zeeuws-Vlaanderen.
Net buiten de stad ligt de Braakman. Dit is een voormalige zeearm van de Schelde die tegenwoordig dienst doet als recreatiegebied. Het bos en het aanliggende natuurgebied zijn de laatste jaren geherstructureerd. Er is tevens een bezoekerscentrum gebouwd waar je meer te weten kan komen over de flora en fauna van dit gebied.
De haven van Terneuzen heeft, mede dankzij zijn ligging aan het kanaal van Gent naar Terneuzen, jarenlang tot de grootste havens van Nederland behoord. Tegenwoordig is de haven van Terneuzen met de haven van Vlissingen gefuseerd onder de naam Haven van Zeeland.
Hulst
Hulst is een kleine stad en een gemeente in het oostelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Hulst beslaat het hele oostelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen. Binnen deze gemeente vallen veertien plaatsen. Hiervan zijn Kloosterzande, Sint Jansteen Clinge en Vogelwaarde de grootste. Heeft Lille de naam de meest Vlaamse stad van Frankrijk te zijn, zo staat Hulst bekend als de meest Vlaamse stad van Nederland. Dit is niet verwonderlijk want het stadje ligt op slechts enkele kilometers van de Vlaamse grens. Het Zeeuwse dialect dat hier gesproken wordt doet erg veel aan het Vlaams denken. In de omgeving van Hulst spelen zich de verhalen van den Vos Reynarde af. In Hulst is er bij de Gentsepoort en op de markt een beeld van deze sluwe vos te vinden. Hulst is één van de zeventien Zeeuwse plaatsen met een beschermd stadgezicht. De Sint-Willibrordusbasiliek uit de vijftiende eeuw is één van de mooiste bouwwerken in het oude centrum van het stadje. Maar het oude vestingstadje heeft nog veel meer te bieden dan dat.
Sluis
Sluis is een kleine oude vestingstad in het westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen en een gemeente die het geheel westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen beslaat. Binnen de gemeente Sluis vallen vijftien kernen. De grootste en bekendste hiervan zijn Breskens, Oostburg, Groede, Nieuwvliet en Cadzand. Het vestingstadje Sluis is aan het einde van de dertiende eeuw gesticht en kreeg in het begin van de veertiende eeuw zijn stadsrechten. Niet lang hierna werden de vestingen rond de stad gebouwd ter verdediging van invallen van buitenaf. Delen van deze vestingen zijn tot op de dag van vandaag te bezichtigen in de stad. Bij het stadhuis van Sluis is een Belfort gebouwd. Dit is de enige middeleeuwse wachttoren in Nederland. Deze toren staat anders dan de Belforten in België en Frankrijk niet op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Sluis heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op onze zuiderburen. Elke zondag komen hier duizenden Belgen naartoe om te winkelen en uit eten te gaan.
Cadzand
Cadzand ligt in het zuidwesten van Zeeuws-Vlaanderen en is opgedeeld in twee delen: de badplaats Cadzand-Bad en het dorp Cadzand. Deze twee kernen liggen ongeveer twee kilometer van elkaar. Het dorp Cadzand telt slechts 800 inwoners maar bestaat al sinds de middeleeuwen. In Cadzand-Bad wonen ook nog eens 800 inwoners. Al kan het inwonersaantal hier in de zomermaanden flink oplopen. De stranden van Cadzand behoren tot de populairste van Zeeuws-Vlaanderen. In Cadzand-Bad vindt je een kleine winkelpromenade met daarbij een uitstekende ijssalon. In het dorp zijn verder nog meerdere restaurants, cafés en hotels te vinden. Cadzand ligt slechts enkele kilometers van de Belgische grens en maar vijfentwintig kilometer van de Vlaamse stad Brugge. Ten zuiden van Cadzand ligt het prachtige natuurgebied het Zwin. In dit natuurgebied komen lepelaars, purperreigers, ooievaars en verschillende steltlopers voor.
Breskens
Breskens of Bresjes, zoals de inwoners van dit plaatsje het noemen, is een oud vissersdorp in het noordwesten van Zeeuws-Vlaanderen. De omgeving van Breskens wordt al sinds de vijftiende eeuw bewoond, maar het huidige dorp is in de zeventiende eeuw ontstaan. Het dorp leeft voornamelijk van de visserij en het toerisme. Aan de vissershaven van Breskens staat de vismijn waar dagelijks verse vis wordt verhandeld. De laatste decennia is het toerisme hier een steeds grotere rol gaan spelen en in de buurt van het dorp zijn meerder vakantieparken gebouwd. Het jaarlijkse hoogtepunt van Breskens zijn de visserijdagen. Tijdens dit twee dagen durende evenement worden er tal van optredens verzorgd, is er een grote braderie, een rommelmarkt en een kermis. In het dorp, overkijkend op de haven, staat het visserijmuseum van Breskens. Net buiten Breskens staat de Vuurtoren van Breskens. De oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland.
Nieuwvliet
Nieuwvliet bestaat net als veel kustplaatsen in Zeeland uit twee delen. Nieuwvliet-Dorp dat enkele kilometers van de kust vandaan ligt en Nieuwvliet-Bad dat aan de Zeeuwse kust ligt. In Nieuwvliet-Dorp wonen slechts een paar honderd mensen maar in de zomermaanden wordt het inwonersaantal hier een aantal keren verdubbeld wanneer alle campings, hotels en vakantiewoningen gevuld zijn. In Nieuwvliet-Bad is dit nog erger. In de zomermaanden zitten de vele campings, hotels en vakantieparken hier vol met toeristen uit het binnen- en buitenland. De vele toeristen komen naar het dorp toe voor zijn prachtige stranden en het bijbehorende duingebied. Nieuwvliet staat in de Zeeuwse volksmond bekend als Sinte Piere. Dit is de naam van het dorp dat hier lag voordat hier in de zeventiende eeuw Nieuwvliet ontstond. In het duingebied bij Nieuwvliet-Bad ligt het natuurgebied de Verdronken Zwarte Polder.
Yerseke
Yerseke is wereldberoemd om zijn Oosterschelde-mosselen en oesters. Elk jaar komen er veel toeristen naar het dorp om een rondleiding te krijgen bij één van de oesterputten of in één van de mosselverwerkende bedrijven. Elk jaar wordt hier op de derde zaterdag van augustus de mosseldag gehouden. In heel het dorp kun je dan bij verschillende standjes mosselen eten en gratis meevaren op één van de mosselkotters.
Sinds de tweede helft van de negentiende eeuw worden er oesters gekweekt in Yerseke. Later werden er oesterputten gebouwd, om de teelt eenvoudiger te maken. Na de uitbraak van de oesterziekte is hier de Japanse oester geïntroduceerd die minder gevoelig is voor ziekten. Dit schelpdier komt tegenwoordig in bijna alle Nederlandse wateren voor en wordt door sommigen als een plaag gezien. Tegenwoordig is de mosselvangst de belangrijkste bron van inkomsten voor Yerseke. Elk jaar wordt er hier tussen de dertig en vijftig miljoen kilo mosselen gevangen.