Stranden in Zeeland

De stranden van Zeeland zijn zonder twijfel de grootste attractie van de provincie. Zo gauw het zonnetje begint te schijnen staan er grote files richting de kust en liggen de stranden vol met zonaanbidders. Op drukke dagen kunnen de smalle wegen in de buurt van de Zeeuwse stranden aardig vollopen met auto’s wat voor lange vertragingen kan zorgen. Het is op mooie dagen dan ook verstandig om juist heel vroeg of pas laat richting het strand te vertrekken. In de buurt van de Zeeuwse stranden moet je in de zomermaanden zo goed als op alle parkeerplaatsen parkeergeld betalen. Hier wordt streng op gecontroleerd. De zonnekracht is in Zeeland is niet zo hoog als in één van de Zuid-Europese landen, maar goed insmeren met een zonnebrand is hier geen overbodige luxe. Op deze pagina vind je een beschrijving van de stranden bij de populairste badplaatsen in Zeeland.Cadzand

De stranden van Cadzand lopen van het Zwin bij de Belgische grens tot aan Nieuwvliet-bad. In totaal beslaan de stranden ongeveer 11 kilometer van de Zeeuwse kust. Net als veel stranden in Zeeland zijn de stranden die direct bij Cadzand-bad liggen bekroond met het Europese eco-keurmerk de Blauwe vlag. Er zijn hier meerdere strandpaviljoens en er is een EHBO-post te vinden. In de duinen en op de dijken bij Cadzand zijn meerdere hotels gebouwd. Hier heb je vanuit je hotelkamer een prachtig zicht over de Noordzee. Er zijn in de buurt van Cadzand een aantal stranden waar naaktrecreatie wordt gedoogd, maar er zijn geen officiële naaktstranden te vinden. In het Zwin zijn er ook een aantal plekken waar naaktrecreatie wordt gedoogd.

De stranden van Cadzand zijn elk jaar het toneel van de Cadzandse vliegerfeesten. Dit kleurige schouwspel is gratis te bezoeken. De stranden van Cadzand staan bekend om zijn haaientanden. Net na een storm of een onrustige zee is de kans groot dat je in de buurt van het Zwin een eeuwenoude haaientand vindt.

Zoutelande

Het strand van Zoutelande is vijf kilometer lang en staat ook wel bekend als het Zuiderstrand. Het strand is net als de meeste stranden in dit deel van Zeeland bekroond met de Blauwe Vlag. Dit is een eco-keurmerk voor de schoonste stranden van Europa. Het strand van Zoutelande heeft meerdere malen de prijs voor het schoonste strand van Nederland gewonnen. Op dit strand zijn meerdere strandtenten te vinden en worden op diverse plekken ligbedden, parasols en windschermen verhuurd. Er zijn hier een reddingsbrigade en een EHBO-post aanwezig.
Op het strand staan de voor Walcheren typische strandhuisjes. Deze strandhuisjes zijn te huur en worden gebruikt om spullen in op te slaan. Deze strandhuisjes zijn anders dan de huisjes bij bijvoorbeeld Breezand niet geschikt om in te overnachten. er is hier geen mogelijkheid tot naaktrecreatie. Hiervoor moet je in de buurt van Domburg en of Vrouwenpolder zijn.
Net als bij de meeste Zeeuwse kustplaatsen moet je hier overal betaald parkeren.
In het voor- en najaar zijn de stranden in de buurt van Zoutelande erg populair bij kitesurfers en gemotoriseerde parapentes.

Nieuwvliet

De stranden in de buurt van Nieuwvliet staan bekend om hun grote kindvriendelijkheid. Bij eb ontstaat hier een bijzonder breed strand met veel kleine poedelplaatsjes voor de kleintjes. Doordat deze ondiepe poeltjes snel opwarmen ligt de watertemperatuur hier gemiddeld enkele graden hoger dan in de Noordzee. De stranden van Nieuwvliet zijn al meerdere malen bekroond met het eco-keurmerk de Blauwe Vlag. Op de stranden van Nieuwvliet vind je meerdere strandpaviljoens, een uitkijkpost van de reddingsbrigade met een EHBO-post en enkele bedrijven waar je parasols, windschermen en ligbedden kan huren. Naaktstranden zijn hier iets ten noorden te vinden in de buurt van Groede. Honden zijn hier het gehele jaar toegestaan maar moeten van 1 mei tot en met 1 oktober tussen 10:00 en 18:00 aangelijnd zijn. In de buurt van de Nieuwvliet-Bad zijn er het hele jaar door genoeg parkeerplaatsen te vinden. Voor de meeste van deze parkeerplaatsen dien je parkeergeld te betalen. Als je buiten het hoogseizoen komt is het parkeren vaak gratis.

Breskens/Groede

De stranden van Breskens lopen vanaf de veerhaven van het dorp tot aan Nieuwvliet-bad. Langs deze stranden loopt de Panoramaweg één van de weinige plaatsen in Nederland waar je met de auto aan de zeekant van de dijk kan rijden. Onderweg kom je de vuurtoren van Breskens, de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland, tegen. Er zijn hier zelfs een beperkt aantal parkeerplaatsen te vinden. Deze zijn ideaal als je met een mindervalide naar het strand wilt. De stranden bij Breskens zijn bekroond met het eco-Keurmerk de Blauwe Vlag. Het strandpaviljoen Puur bij Groede is uitgeroepen tot het beste strandpaviljoen van Zeeland. Bij Groede ligt tussen palenrij 20 en 23 een populair naaktstrand. Het zijn voornamelijk Belgen die hierop afkomen. Op dit strand staat een strandpaviljoen waar naaktrecreatie is toegestaan. In de buurt van de stranden van Breskens zijn er genoeg parkeerplaatsen te vinden . Als je geluk hebt kom je nog een aantal gratis plaatsen tegen, maar in veel gevallen zul je parkeergeld moeten betalen. De parkeertarieven zijn soms per uur en soms per dag.

Vlissingen

Eén van de belangrijkste trekpleisters van Vlissingen zijn de stranden die bij de stad horen. Het bekendste strand van de stad is het Badstrand dat bij sommige ook wel bekend is als het Boulevardstrand. Iets verder noordelijk liggen het Nollestrand, het Duinstrand en Westduin. Op deze stranden is er een strandwacht aanwezig en kun je een EHBO-post vinden. Als je nog verder noordelijk gaat kom je bij het Ritthemse strand en het Kalootstrand. Hier zijn echter maar weinig voorzieningen beschikbaar. Een mooi schouwspel vanaf de Vlissingse stranden zijn de vele grote zeeschepen die hier voorbij varen richting de haven van Vlissingen. De stranden van Vlissingen hebben net als de andere stranden in Zeeland al het eco-keurmerk de Blauwe Vlag. Op het Nollestrand zijn de zogenaamde Slaapstrandhuisjes te vinden. In deze huisjes kun je op een bijzondere manier de nacht op het Zeeuwse strand doorbrengen.

In de buurt van de verschillende stranden van Vlissingen zijn er over het algemeen genoeg parkeerplaatsen te vinden. Alleen is dit in de zomermaanden iets problematischer voor het Badstrand. Om hier te komen kun je de auto het beste parkeren op één van de parkeerplaatsen in het centrum van Vlissingen. De parkeerplaats bij de bioscoop is de dichtstbijzijnde grote parkeerplaats in de buurt van de Boulevard.

Westkapelle

Het strand van Westkapelle is het meest zuidelijk gelegen strand van Nederland. Het bijna drie kilometer lange zandstrand draagt de bijnaam de Zeeuwse Riviera. Staat Zeeland bekend om het feit dat het de meeste zonne-uren van Nederland heeft, zo staat Westkapelle bekend om het feit dat het de meeste zonne-uren van Zeeland heeft. Net als veel andere stranden in Zeeland zijn de stranden van Westkapelle bekroond met het eco-keurmerk de Blauwe vlag. Er zijn hier meerdere strandtenten en verhuurbedrijven te vinden. Op het strand staan kleine huisjes die voor een klein bedrag gehuurd kunnen worden. Deze huisjes zijn bedoeld om spullen in op te slaan en niet om in te overnachten. Bij de EHBO-post zijn er speciale strandrolstoelen te verkrijgen.
In tegenstelling tot de meeste badplaatsen in Zeeland kun je hier op de meeste plaatsen gratis je auto parkeren. Normaal gesproken zijn er meer dan genoeg parkeerplaatsen in de buurt van het strand en Westkapelle te vinden. Alleen op de drukste dagen van het jaar kan dit nog wel eens voor problemen zorgen. Bij Westkapelle zijn geen naaktstranden. Hiervoor zul je richting Domburg of Vrouwenpolder moeten gaan.

Domburg

De stranden van Domburg zijn al sinds de negentiende eeuw een belangrijke toeristische trekpleister van Zeeland. De stranden zijn al talloze malen bekroond met het eco-label de Blauwe Vlag. Daarnaast zijn de stranden van Domburg een aantal keren uitgeroepen tot het “schoonste strand van Nederland”. De voorzieningen op het strand zijn er goed. Er zijn douches, toiletten en een EHBO-post te vinden. Verder zijn er meerdere strandpaviljoens en verhuurbedrijven te vinden. De stranden van Domburg staan bekend om hun typische paalhoofden en strandhuisjes. Deze standhuisjes zijn te huur en geschikt om er de nacht in door te brengen. Honden zijn hier tijdens het hoogseizoen tussen 10:00 en 19:00 alleen aangelijnd toegelaten. Tussen paal 16,4 en 16,9 is een naaktstrand te vinden. Dit wordt met borden aangegeven.

De parkeergelegenheid bij Domburg is op normale dagen meer dan voldoende, maar op de drukste dagen van het jaar kan dit voor problemen zorgen en moet je er vroeg bij zijn om een goed parkeerplaatsje te vinden.

Vrouwenpolder

De stranden van Vrouwenpolder behoren tot de breedste stranden van Nederland. De meeste stranden liggen hier aan de Noordzee, maar voor wie liever aan zoetwater ligt, kan naar het strand van het Veerse Meer. Honden zijn hier, behalve op het Veersemeerstrand, mits aangelijnd het hele jaar toegestaan. Het strand van Vrouwenpolder biedt je de unieke kans om op het strand te overnachten. In de zomermaanden kun je bij Breezand in één van de Beachhouses slapen. Deze huisjes zijn voorzien van een klein keukentje en een badkamer. Op de stranden van Vrouwenpolder zijn meerdere strandpaviljoens en verhuurbedrijven te vinden. De stranden worden hier bewaakt door de kustwacht.
Bij de stranden van Vrouwenpolder zijn genoeg parkeerplaatsen te vinden. De smalle toegangswegen naar het strand kunnen nog wel eens dichtslibben met verkeer wat voor vertragingen en files kan zorgen.

Bij Vrouwenpolder zijn twee naaktstranden te vinden. Eén in de buurt bij Oostkapelle tussen paal 8,6 en 10,9 en één in de buurt van Breezand bij duinovergang 72.

Burgh-Haamstede

De stranden van Burgh-Haamstede beslaan ongeveer het gehele westelijke deel van Schouwen-Duiveland en grenzen in het noorden aan de stranden van Renesse. De stranden van Burgh-Haamstede behoren tot de mooiste en rustigste van Zeeland. Ze zijn al meerdere keren onderscheiden met het eco-keurlabel de Blauwe vlag. Daarnaast hebben de stranden een aantal keren de Quality Coast Award gewonnen. De parkeergelegenheden in de buurt van Burgh-Haamstede zijn meestal ruim voldoende. Op de drukste dagen van het jaar kan het hier nog wel eens voor problemen zorgen. In het duingebied de Meeuwenduinen ligt het grootste bos van Zeeland. Op de warmste dagen van het jaar kun je na een aantal uren in de zon te hebben gelegen hier wat verkoeling zoeken. Er zijn hier meerdere strandpaviljoens en verhuurbedrijven te vinden. Vanaf sommige stranden heb je een prachtig uitzicht op de Oosterscheldekering. Tussen paal 12,5 en 14,0 is naaktrecreatie toegestaan. Dit wordt aangeven met borden.Renesse

De stranden in de buurt van Renesse behoren tot de mooiste en drukst bezochte stranden van Nederland. In totaal ligt hier zeventien kilometer aan zandstand wat bekroond is met de blauwe vlag. Dit is een eco-keurmerk voor de schoonste stranden van Europa. De stranden van Renesse worden bewaakt in het badseizoen en er is een EHBO-post. Het badseizoen loopt van 15 mei tot en met 15 september. Tijdens het badseizoen mogen tussen 10:00 en 19:00 honden alleen aangelijnd op het strand lopen. De andere maanden van het jaar mogen zij de hele dag loslopen. In de buurt van de stranden van Renesse zijn er meerdere parkeerplaatsen te vinden. Net buiten Renesse is een grote parkeerplaats waarvan je met een bus naar het strand gebracht kan worden.
Op het strand zitten meerdere bedrijven waar je parasols, ligstoelen en windschermen kan huren. Er zijn hier tevens meerdere strandpaviljoens te vinden. Tussen paal 6,94 tot 7,99 is er hier een naaktstrand te vinden.