Typisch Zeeuws

In Zeeland kom je enkele producten tegen die uniek zijn voor deze regio. Veel van deze producten of gewoonten zijn wel bekend in de rest van Nederland, maar zijn van oorsprong typisch Zeeuws. De producten hebben vaak een lange geschiedenis en stammen uit lang vervlogen tijden. Deze producten zijn een onderdeel van de Zeeuwse cultuur en de manier van hoe de Zeeuwen zich in de loop der eeuwen ontwikkeld hebben. Het Zeeuwse landschap en de eeuwige strijd met het water hebben ervoor gezorgd dat de Zeeuwen trots zijn op hun land en hun typische Zeeuwse gewoontes en producten.

De Zeeuwse boterbabbelaar

De Zeeuwse babbelaar is één van de bekendste snoepjes uit Zeeland. Het zijn vooral de karakteristieke verpakkingen van de babbelaars die de snoepjes populair maken bij de toeristen. De verpakking van de boterbabbelaar bestaat in veel gevallen uit een blauw blikje met hierop typische Zeeuwse afbeeldingen. In veel gevallen zijn dat foto’s van dames in Zeeuwse kledendracht en het Zeeuwse landschap. De snoepjes worden gemaakt van boter, suiker, glucosestroop, azijn, water en zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Er is tevens een likeur te verkrijgen met de smaak boterbabbelaar.

Zeeuwse Bolussen

De Zeeuwse bolus is een soort van koffiebroodje dat binnen Zeeland op vele verschillende manieren gemaakt en geknoopt wordt. De basis voor deze zoete koek is bij de meeste bakkers hetzelfde en bestaat uit brooddeeg dat tot een streng wordt gerold. Hierna gaat het door een suikermengsel heen. De samenstelling verschilt erg per bakker, maar het bevat altijd bruine basterdsuiker. Sommige bakkers voegen kaneel toe aan het mengsel en andere speculaaskruiden. In Zeeland wordt er elk jaar een wedstrijd gehouden welke bakker de beste bolussen van de provincie bakt.
Deze van oorsprong Joodse lekkernij wordt niet alleen in Zeeland gebakken maar ook in Parijs, Moskou en Jeruzalem kom je bakkerijen tegen die gespecialiseerd zijn in het bakken van Bolussen.

Zeeuwse klederdracht

In Zeeland verschilt de klederdracht sterk per gemeente dorp en eiland. De in Nederland meest bekende Zeeuwse drachten kennen we uit de reclame-uitingen van de margarine Zeeuws Meisje, de foto’s op de blikken van de Zeeuwse boterbabbelaars en die van de Zeeuwse boerin keukenstroop. Behalve in Arnemuiden en op Zuid-Beveland zijn er in Zeeland geen mensen meer te vinden die dagelijks de Zeeuwse dracht dragen. Veel van de dames die nu nog klederdracht dragen zijn op hoge leeftijd en met hen zal deze lange Zeeuwse traditie voorgoed verdwijnen.
In de meerdere streekmusea wordt er veel aandacht besteed aan de lokale klederdracht en de andere lokale gewoontes.



Zeeuwse mosselen en oesters

Niets is zo kenmerkend voor Zeeland als de Zeeuwse mossel. In heel de wereld worden deze mosselen gegeten, maar ze zijn het populairst bij onze zuiderburen. Bijna de helft van de hele mosseloogst wordt elk jaar naar België verscheept. Veel van de Oosterschelde-mosselen komen uit de Waddenzee om later uitgezet te worden in de Oosterschelde. Hier krijgen ze hun specifieke smaak die zo kenmerkend is voor de Zeeuwse mossel. De meeste Zeeuwse mosselen komen uit Yerseke. Hier vind je een paar van de grootste mosselverwerkende bedrijven ter wereld. De mosselen waren vroeger een bijproduct en voordat het grote publiek de mosselen ontdekte was de Zeeuwse oester het belangrijkste exportproduct van deze stad. De oesters uit de Oosterschelde worden over het algemeen tot de lekkerste oesters ter wereld gerekend.
De populairste manier om mosselen te eten is op Philippiense wijze. Waar kun je dat beter proeven dan in de plaats waar het gerecht naar genoemd is. In dit kleine Zeeuws-Vlaamse dorpje zijn meerdere mosselrestaurants te vinden.

Ringsteken

Het Ringsteken is een typisch Zeeuws steekspel dat in andere vormen ook in Friesland, Duitsland en Denemarken wordt gespeeld. Tijdens het Zeeuwse ringsteken zit de ringrijder met een lans in één hand op een ongezadeld Zeeuws paard. Tijdens de eerste rondes van de wedstrijd probeert de ringrijder een ring van 38 millimeter die aan een bus hangt op zijn lans te steken. Mocht er na een aantal rondes nog geen winnaar zijn gaat het kampen beginnen. Tijdens dit kampen moeten de ringstekers een steeds kleiner doel proberen te steken. Wie mist verliest. De kleinste ring tijdens het kampen is even groot als het gaatje in een cd.
In sommige Zeeuwse steden worden nog met regelmaat ringsteekwedstrijden gehouden. Er is zelf een Zeeuwse ringsteekvereniging en in Middelburg staat het standbeeld “De Ringsteker”.

Het Zeeuwse landschap

Het prachtige vlakke Zeeuwse landschap beschermd door de vele dijken, dammen en duinen is uniek voor Nederland en voor de wereld. Het Zeeuwse landschap is tevens de naam van vereniging die verantwoordelijk is voor het behoud van dit landschap. In totaal heeft deze vereniging ongeveer 8.000 hectare aan natuurgebied onder zijn hoede. De bekendste gebieden hiervan zijn het Verdronken Land van Saeftinghe, Oranjezon en Yerseke Moer. Daarnaast vallen er nog vele kleine natuurgebieden door de hele provincie onder hun verantwoordelijkheid. Ze beheren niet alleen het land, maar geven ook educatie over de verschillende natuurgebieden in Zeeland en ze organiseren verschillende wandelingen door gebieden die normaal verboden gebied zijn voor onbevoegden. Het Zeeuwse Landschap heeft als motto “Zeeland blijft niet vanzelf mooi”.