Vervoer in Zeeland

Zeeland is erg goed te bereiken met de auto, de fiets of de trein. In sommige gevallen zal je reis via het buitenland gaan en in veel gevallen zal je eerst over een aantal delen van de Deltawerken moeten rijden voordat je in de provincie bent aangekomen. Door de provincie heen zijn tal van prachtige fietspaden te vinden. Het vlakke Zeeuwse landschap leent zich perfect voor een lange fietstocht langs de vele mooie dorpjes in Zeeland. Ook met de auto kom je hier op bijzondere plaatsen terecht. Het is zelfs mogelijk om een stukje aan de zeekant van de dijk te rijden, wat uniek is voor Nederland. De vele bruggen, tunnels en dammen maken van een ritje door Zeeland een bijzondere belevenis.

Met de auto

Zeeland is erg goed te bereiken met de auto al zal je in de meeste gevallen wel over een brug, door een tunnel of over dam moeten rijden voordat je op je uiteindelijke plaats van bestemming bent. Op veel plaatsen in Zeeland gelden aangepaste snelheidsnormen. Deze worden in de meeste gevallen gecontroleerd met traject- en radarcontroles. Er zijn in heel Zeeland maar weinig snelwegen te vinden waar je 120 of 130 mag rijden. Op de meeste provinciale wegen in Zeeland geldt een maximum van 80 of 100. Dit wordt op de meestal aangegeven met de belijning van de weg. Op de plaatsen met een dubbele witte belijning mag je 80 kilometer per uur rijden. Staat er een groene streep tussen, dan mag je er 100 kilometer per uur. Op de wegen waar de middenstreep ontbreekt mag je 80 kilometer per uur rijden, of dit moet anders aangegeven staan.
Het zijn vooral de smalle achterafwegen in Zeeland die het rijden in Zeeland gevaarlijk kunnen maken. Pas op deze wegen je snelheid aan en houd rekening met tegemoetkomend verkeer. Op de warmste dagen kunnen er behoorlijk lange files staan naar de Zeeuwse kust. Wees hier op voorbereid en zorg voor genoeg eten en drinken in de auto. Als je de mogelijkheid hebt is het verstandig om zo vroeg mogelijk naar het strand te rijden. Lukt dit niet, vertrek dan pas na de files. De kans dat je nog een parkeerplaats in de buurt van het strand gaat vinden is dan wel erg klein.

Met de trein

Op enkele goederensporen en een toeristentreintje na, loopt er maar één spoorlijn door heel Zeeland. Deze spoorlijn loopt tussen Roosendaal en Vlissingen en heeft in totaal elf stopplaatsen. Deze stops zijn Vlissingen, Vlissingen Souburg, Middelburg, Arnemuiden, Goes, Kapelle-Biezelinge, Kruiningen-Yerseke, Krabbendijke, Rilland-Bath, Bergen op Zoom en Roosendaal. Op de drukste dagen van het jaar is de trein het ideale vervoermiddel om op de stranden van Zeeland te komen. Terwijl de rest in de file staat om een parkeerplaatsje te zoeken wordt je afgezet in Vlissingen. Hier heb je zelf de keus om de boot naar Breskens te pakken, één van de Zeeuws-Vlaamse stranden te bezoeken of de bus te nemen richting één van de stranden op Walcheren.Zeeland op de fiets

Zeeland is de meest geliefde provincie onder de fietsers. Of het nu een sportieve tocht op de racefiets is of een tochtje langs de Zeeuwse duinen op de huurfiets; het kan hier allemaal. Je kunt hier op verschillende manieren een fietstochtje maken. Zo kun je zelf met behulp van het fietsroutenetwerk een route uitzetten. Deze fietsknooppunten nemen je mee langs de mooiste plekjes van de provincie. Er zijn in Zeeland tevens meerdere vaste routes uitgezet. Deze routes zijn in verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden ingedeeld.

Tijdens een aantal van deze routes zal je onderweg één van de vele fietsveren, die er in Zeeland te vinden zijn, moeten nemen. De bekendste toertocht die er ieder jaar in Zeeland georganiseerd wordt is de Delta Ride for the Roses. Deelnemers kunnen afstanden kiezen tussen de 25 en 120 kilometer. Bij de plaatsen Cadzand, Zoutelande, Domburg, Serooskerke, Wolphaartsdijk en Renesse kun je fietsen huren. Bij sommige van deze verhuurbedrijven kun je ludieke fietsen huren zoals een bakfiets of een tandem waar je met twee volwassen en een kind op kan.

Veerdiensten

De verschillende autoveren in Zeeland zijn in de loop der jaren vervangen door tunnels en bruggen, maar door de provincie heen zijn nog wel meerdere fietsveren te vinden. Het bekendste fietsveer in Zeeland is waarschijnlijk de boot die tussen Breskens en Vlissingen vaart. Dit is ook één van de weinige veerdiensten in Zeeland die het hele jaar door vaart. Naast enkele trekveren is het veerpontje tussen Sluiskil-Oost en Sluiskil-West het enige andere veer wat het hele jaar vaart. In de zomermaanden zijn er tal van veren in gebruik. Sommige van deze veren varen slechts enkele malen per week terwijl andere weer enkele keren per dag uitvaren.

Hieronder staat een lijstje met de bekendste veerdiensten in Zeeland:
Hansweert-Perkpolder
Gorishoek-Yerseke
Kortgene-Wolphaartsdijk
Veere-Kamperland
Sint Annaland-Zierikzee
Bruinisse-Jacobapolder
Zierikzee-Kamperland

Bruggen en tunnels

Er zijn in Zeeland bijzonder veel bruggen en enkele tunnels te vinden. Op veel plaatsen waar nu een brug of een tunnel ligt vaarden vroeger veerdiensten. Met de komst van de Westerscheldetunnel is het laatste autoveer in Zeeland verdwenen. De Westerscheldetunnel is met een lengte van 6.600 meter de langste tunnel van Nederland. Deze tunnel is in 2003 geopend en bestaat uit twee aparte tunnelbuizen die elke 250 meter aan elkaar gekoppeld zijn. Voor de Westerscheldetunnel moet je tol betalen dit is ongeveer vijf euro voor een personenauto. Fietsers moeten met de bus door de tunnel heen. In Zeeland is tevens de langste brug van Nederland te vinden. De Zeelandbrug is 5.022 meter lang en is in 1965 geopend. Sinds enkele jaren is de Zeelandbrug tolvrij. Daarnaast zijn er nog enkele dammen die het vervoer tussen de verschillende eilanden mogelijk maken. De Oesterdam, De Brouwersdam en de Philipsdam zijn de bekendste dammen. Deze dammen zijn allemaal onderdeel van de Deltawerken.