Weer, klimaat en beste reistijd

Zeeland heeft één van de beste klimaten die er in Nederland te vinden zijn. Daarnaast heeft de provincie de meeste zonne-uren van Nederland. Het weer zou dan ook geen enkel obstakel moeten zijn voor een bezoek aan deze prachtige provincie met zijn bijzondere cultuur en bezienswaardigheden. De stranden van Zeeland trekken ieder jaar veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Ze zijn de grootste toeristische attractie van Zeeland. Dit niet alleen in de zomermaanden, want wie vindt het nou niet lekker om op een winterse dag te gaan uitwaaien op het strand en daarna een warme chocomelk te drinken in één van de strandpaviljoens. Het gunstige Zeeuwse klimaat maakt van Zeeland één van de populairste vakantiebestemmingen in eigen land.



Zomer in Zeeland

Zeeland heeft de meeste zonne-uren van heel Nederland waardoor je hier de meeste kans hebt op een zonnige zomervakantie in eigen land. Op de warmste dagen van het jaar zorgt de altijd aanwezige zeewind voor de nodige verkoeling. Deze combinatie maakt het Zeeuwse klimaat in de zomermaanden tot één van de meest aangename van Nederland. Op de zonnige dagen is het er warm genoeg om je dagen op en rond het strand door te brengen. Ook is er genoeg verkoeling te vinden zodat je hier een actieve vakantie kan houden. De Noordzee en de andere Zeeuwse wateren zijn in de zomermaanden warm genoeg om lekker in te kunnen zwemmen maar verwacht geen tropische temperaturen. In de hoogzomermaanden ligt de zeetemperatuur hier rond de twintig graden Celsius.

Regen en wind

Door het open karakter van Zeeland hebben regen en wind hier vrij spel. Dit heeft zeker in de winterperiode een belangrijke invloed op het klimaat in Zeeland. In de zomermaanden kan een stevige zeewind een stempel op het weer in Zeeland drukken. Op deze dagen is het onmogelijk om lang op het strand te verblijven zonder een windscherm. De wind komt hier voor het overgrote deel van het jaar vanaf de zee. Op de dagen dat de wind hier vanaf het land komt ligt de gevoelstemperatuur enkele graden lager. De gemiddelde neerslag is hier redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld. De eerste zes maanden van het jaar zijn gemiddeld net iets natter dan de laatste zes maanden van het jaar.

Extreem weer

Doordat er in Zeeland een gematigd maritiem klimaat heerst komen er hier maar zelden weersextremen voor. Temperaturen ver onder het vriespunt komen hier maar zelden voor en tropische temperaturen worden getemperd door de aanwezigheid van de Noordzee. Er kunnen wel periodes met extreem veel neerslag voorkomen. Zoveel dat het voor de Zeeuwse boeren onmogelijk is geworden om in de Zeeuwse klei hun land te bewerken.

De watersnoodramp van 1953 werd veroorzaakt door de combinatie van springtij met een noordwesterstorm. Deze combinatie zorgde ervoor dat de dijken doorbraken en het water de lager gelegen delen van Zeeland kon bereiken. Dit was de vierde keer dat dit in Zeeland gebeurde. De eerste geregistreerde keer was in 1421. De deltawerken moeten voorkomen dat het voor de vijfde keer kan gebeuren.

De invloed van het water

De Noordzee, Oosterschelde, Westerschelde en de andere wateren in en om Zeeland hebben een belangrijke invloed op het klimaat van Zeeland. Soms is deze invloed positief en soms negatief, maar hij is altijd merkbaar. Deze invloed zorgt ervoor dat langdurige vorst in Zeeland maar zelden voorkomt maar ook dat de temperaturen in de zomermaanden wat getemperd worden.
De Zeeuwen hebben in de loop van de eeuwen geleerd te leven met het water. Hierdoor hebben ze geleerd dat je van de zee niet alleen kan nemen maar dat je af en toe wat terug moet geven. Op de Zeeuwse vlag staat dan ook een leeuw afgebeeld die tegen het water vecht.

Alles over het klimaat van Zeeland

Op de website www.klimaatinfo.nl vind je uitgebreide informatie en statistieken over het klimaat en weer in Zeeland en een aantal Zeeuwse plaatsen zoals Middelburg, Domburg, Vlissingen en Renesse:
Het klimaat van Zeeland